Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

ΑΡΑΧΙΔΑ- ΦΥΣΤΙΚΙ- ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ- 2015

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΡΑΧΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ - 2015


Η ΑΡΑΧΙΔΑ ( ΦΥΣΤΙΚΙ ΑΡΑΠΙΚΟ- ΦΥΣΤΙΚΙ ΥΠΟΓΕΙΟ) καλλιεργήθηκε το 2015 στην Αλεξάνδρεια και ήταν πιο κερδοφόρα σε σύγκριση με άλλες ετήσιες καλλιέργειες της περιοχής ( όπως Βαμβάκι, Καλαμπόκι, Τεύτλα κλπ).

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΑΡΑΧΙΔΑΣ
Στην Αλεξάνδρεια καλλιεργήθηκαν το 2015 μεγαλόσπερμες ποικιλίες προέλευσης από την Ελλάδα, την Κίνα και την Αργεντινή.

ΕΔΑΦΟΣ ΑΓΡΩΝ:
Τα πλέον κατάλληλα εδάφη για την καλλιέργεια της Αραχίδας είναι τα ελαφριά αμμώδη εδάφη με καλή αποστράγγιση, διότι το Αράπικο Φυστίκι ανθίζει υπέργεια, αλλά μετά την γονιμοποίηση του άνθους ο μίσχος του άνθους εισέρχεται στο έδαφος, όπου και αναπτύσσεται.                                       Γι' αυτό το έδαφος πρέπει να είναι  ελαφρό και αμμώδες, ώστε να εισχωρεί εύκολα ο μίσχος του άνθους στο έδαφος. Εξάλλου ( όπως και η πατάτα , το καρρότο κ.ά υπόγεια φυτά) το έδαφος θα πρέπει να είναι ελαφρύ για να διευκολύνεται ή αύξηση του μεγέθους του φυστικιού. Αντίθετα σε ένα βαριάς σύστασης έδαφος τα φυστίκια ( όπως και η πατάτα κλπ) δυσκολεύεται να μεγαλώσει.
Επίσης τα αμμώδηκαι στραγγερά εδάφη κατά την εποχή συγκομιδής της Αραχίδας, μετά από βροχή στραγγίζουν και ξηρένονται πιο γρήγορα, ώστε να διευκολύνεται η εξαγωγή του φυστικού με τον Φυστικοεξαγωγέα.

ΕΠΟΧΗ ΣΠΟΡΑΣ
Η σπορά του Αράπικου Φυστικού στην Αλεξάνδρεια το 2015 έγινε στις αρχές Μαϊου, ώστε σε 140- 150 ημέρες να προλάβει να γίνει η ώρίμανση και η εξαγωγή του Φυστικού στα τέλη Σεπτεμβρίου, δηλαδή πρίν από τις φθινοπωρινές βροχές.
Σπορά Αραχίδας στην Αλεξάνδρεια με πνευματική μηχανή 



ΦΥΤΡΩΜΑ ΑΡΑΧΙΔΑΣ
 Το φύτρωμα της αραχίδας έγινε σε περίπου 7- 10 ημέρες μετά τη σπορά.
Φύτρωμα αρχίδας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου